„Czekoladowy konkurs”

miniatura

W roku 2021 Dzień Czekolady przypada na 12 kwietnia.

Nie znam osoby, która nie lubi czekolady, więc warto zapoznać się z kilkoma informacjami na jej temat, a potem przystąpić do konkursu.

Czekolada jest uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach. To już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również koktajle, mydła, czy nawet masaże. Ta pyszność  bardzo długo czekała na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie musiało minąć kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach, może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźnej poprawie nastroju po jej spożyciu. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.

Warunki uczestnictwa w „Czekoladowym konkursie”:
1. Konkurs odbywa się w formie zdalnej.
2. Uczestnikami konkursu mogą być wszyscy uczniowie naszej szkoły.
3. Przedmiotem konkursu jest wykonany samodzielnie smakołyk z dodatkiem czekolady lub kakao (ciasto, koktajl, deser, potrawa lub czekolada).
4. Uczestnik przygotowuje słodki przysmak samodzielnie lub z pomocą kogoś bliskiego, następnie wykonuje zdjęcie, na którym widać smakołyk oraz kartkę z jego nazwą.
5. Uczestnik wysyłając zdjęcie lub zdjęcia  wyraża zgodę na rozpowszechnienie swojego wizerunku utrwalonego za pomocą technik fotograficznych.
6. Uczestnik wysyła zdjęcie lub zdjęcia na adres e-mail:  kaja8228@wp.pl   lub na numer telefonu 600 347 806. Proszę nie zapomnieć o wpisaniu w wiadomości imienia, nazwiska i klasy uczestnika.
7. Termin nadsyłania zdjęć do 20 kwietnia 2021r.
8. Ogłoszenie wyników konkursu na stronie naszej szkoły w dniu 22.04.2021 r.
9. Nagrody będą wręczane po powrocie do szkoły.

 Cele konkursu:

- rozwijanie wyobraźni i  aktywności twórczej,
- usprawnianie zdolności manualnych,
- zwracanie uwagi na estetykę i wartości odżywcze przygotowywanych potraw.

 

Organizator konkursu:

Katarzyna Paruszewska