ŚWIĘTO ROGALA, CZYLI PIERWSZE KROKI Z PIEKARNIKIEM

miniatura

10 listopada uczniowie klasy IIA, IIa i IIIa wzięli udział w zajęciach kulinarnych. Jednym z ulubionych przysmaków dzieci są rogaliki zrobione z ciasta półfrancuskiego i przełożone jabłkami, te chyba smakują najbardziej i są łatwe do przygotowania. Mając na uwadze obchodzone w listopadzie imieniny Marcina, podjęliśmy wyzwanie upieczenia rogali. Działania kulinarne poprzedziły zajęcia dydaktyczne, podczas których dzieci poznały legendę o św. Marcinie, który znany był ze swej dobroci i pomocy biednym. Pewnego dnia odwiedzając swoich wiernych na białym koniu okazało się, że ten zgubił podkowę. Znalazł ją cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto, a gdy rogale były już upieczone rozdał je potrzebującym i ubogim.

Legenda ta ma istotne znaczenie w wychowaniu małego dziecka, jej przekaz kształtuje odpowiednie postawy i wartości oraz uczy wrażliwości, pokazuje konieczność dzielenia się z innymi, wyrabia szacunek dla drugiego człowieka. Następnie dzieci z wielkim zaangażowaniem przystąpiły do pracy kulinarnej, poznały składniki oraz sposób przygotowania rogali. Wałkowały ciasto, formowały rogaliki, nadziewały je jabłkami i lukrowały. W dalszej kolejności dzieci poznały obsługę piekarnika, który trafił do naszej szkoły w ramach Projektu „LABORATORIA PRZYSZŁOŚCI”. Piekarnik wywołał wśród naszych uczniów wielkie zaciekawienie i chęć do poznania jego obsługi. Dlatego też uczniowie, pod okiem swoich wychowawców, bardzo szybko zabrali się za pieczenie swoich rogalików.

Takie zajęcia pozwalają zdobywać nowe doświadczenia, a co najważniejsze, dzieci mogą samodzielnie działać, wzbogacać wiedzę
i umiejętności.

Zapachu rogalików unoszącego się w całej szkole, nie da się opisać. Było wyjątkowo, a przede wszystkim pracowicie i smacznie!