Zdrowe odżywianie - artykuł

miniatura

Zdrowe odżywianie oraz ćwiczenia fizyczne to dwie najlepsze i w zasadzie najważniejsze rzeczy, które można zrobić dla swojego organizmu. Człowiek często, żeby zaadoptować zdrowy styl życia musi się do tego zmuszać, a przecież może się to okazać najprzyjemniejszą czynnością każdego dnia. Szczególnie kiedy ten czas spędzimy razem z rodziną.

Wystarczy spacer, kilka głębokich wdechów i od razu poczujemy się lepiej.
Nie jest łatwo, ot tak po prostu zwracać uwagę, czy to co jemy  jest zdrowe. Dla niektórych nie jest również łatwo zacząć regularnie uprawiać aktywność fizyczną. Żyjemy w czasach, w których wydaje się, że myśl ludzka wszystko może i wszystko potrafi. Dotknął nas czas pandemii, który przyczynił się do tego, że dużo czasu spędzamy w domu, przed książką, telefonem czy komputerem.  Czas wolny w domu możemy wykorzystać na przygotowanie wspólnie zdrowych posiłków, pamiętając jednocześnie o aktywności ruchowej.

W tym wielkim pędzie cywilizacyjnym coraz mniej miejsca jest dla samego człowieka – zapędzony, bez kontaktu z naturą, bez spokojnego snu, bez właściwego odpoczynku i wreszcie -  bez zdrowego pożywienia pędzi byle dalej, byle szybciej, byle do przodu.
A gdy sił braknie – połyka tabletkę, wierząc w jej zbawczą moc. Przyczyna jednak nie zostaje usunięta, niewłaściwe odżywianie, nieodpowiedni tryb życia dalej niszczą organizm. Powoli doprowadzają nas do chorób, które mocno mogą się odbić na naszym zdrowiu. Często różne dolegliwości, na które nie ma lekarstwa możemy pokonać właśnie zdrową dietą i ruchem. Nikt do tej pory nie zmienił naszego ciała, nie uczynił go genetycznie mocniejszym, ale za to nieustannie trwają prace nad zmianą pożywienia, które modyfikuje się genetycznie, chroni środkami chemicznymi, nawozi sztucznie. Do tych chemicznych smaków zdążyliśmy przyzwyczaić nawet dzieci, stąd często podnoszą bunt, gdy coś zdrowego znajdzie się na talerzu. A przecież wszystkim nam zależy na ich zdrowiu. Z prowadzonych statystyk wynika, że szerzy się wśród dzieci coraz więcej alergii i innych schorzeń związanych z rozwojem cywilizacji.  Moda na słodycze, tzw. „fast food” oraz gotowe produkty żywności z konserwantami, polepszaczami, z terminem ważności paru miesięcy na pewno nie sprzyja zdrowiu. Dlatego tak ważną rzeczą jest, aby już od wczesnego dzieciństwa przywiązywać wielką wagę do zdrowego żywienia naszych dzieci. W kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych  bardzo ważną rolę, o ile nie najważniejszą odgrywają rodzice. To od nich zależy co trafia do domu, a później na stół, czy rodzina aktywnie spędza wolny czas, czy stanowią dobry przykład dla swoich pociech. To zwyczaje panujące w rodzinie są niepodważalnym wzorcem dla dzieci. Kształtując właściwe nawyki żywieniowe należy:

  • Ograniczyć słodycze oraz spożywanie słodkich napojów. Pragnienie dziecka najlepiej zaspokaja naturalna, bezsmakowa woda.
  • Zapewnić dostęp do różnych pokarmów o dużej wartości odżywczej takich jak owoce, warzywa, aby zastąpić nimi bogatokaloryczne i mało odżywcze przekąski, słodycze itp.
  • Świecić przykładem i stosować złotą zasadę „Postępuj tak jak ja postępuję” zamiast „Postępuj tak jak ja mówię”.
  • Przekazywać wiedzę dotyczącą zdrowego pożywienia i stylu odżywiania się podczas robienia zakupów w sklepie spożywczym oraz w czasie wspólnego przygotowywania posiłków. Wykorzystajmy ten czas na naukę i zwrócenie uwagi na zdrowe i niezdrowe artykuły.
  • Korygować nieprawidłowe informacje na temat żywienia z mediów i innych źródeł.
  • Przestrzegać regularnego spożywania posiłków i eliminować podjadanie między posiłkami.

Pamiętajmy również o tym, że  pożywienie, którym obdarza nas Matka - Ziemia daje nam siłę, energię, zdrowie i życie. Należy je tylko odpowiednio przygotować. Tak więc powrót do tradycyjnego, ciepłego, gotowanego odżywiania jest podstawowym obowiązkiem tych wszystkich, którzy pragną żyć zdrowo. Niech więc w naszej diecie nie zabraknie drogocennych zup, rozgrzewających rosołów, kasz, ciepłych gotowanych warzyw. Jeżeli od pierwszych lat życia dziecka zadbamy by jego dieta tak właśnie wyglądała, była zróżnicowana, zrównoważona wszystkimi smakami, pełna warzyw, owoców, bogata w składniki odżywcze, zawierająca ograniczone ilości cukru i soli, jeżeli dołożymy do tego odpowiednią dawkę ruchu to możemy zminimalizować ryzyko pojawienia się w jego dorosłym życiu chorób wynikających z nieprawidłowego żywienia.  

Poniżej podaję kilka sprawdzonych i zdrowych przekąsek, które sama stosuję i które gwarantują lepsze samopoczucie.

Zupa śniadaniowa

- do ok. 1,5 l wrzącej wody dodać:

- szczyptę kurkumy

- 2 łyżki kaszy jaglanej

3 łyżki płatków owsianych

- imbiru na końcu łyżeczki

- sól do smaku

Gotować około 30 minut, a potem dodać:

- łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko

- wrzącą wodę ( jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy)

- 5 orzechów włoskich pokrojonych (dowolnie)

- łyżeczka rodzynek (dowolnie)

Gotować ok. 10 minut, a potem dodać:

- masło i miód do smaku

Gotować minutę.

Zupę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Oprócz wymienionych kasz można stosować zamiennie kaszę lub płatki orkiszowe, płatki jęczmienne.

 

Kulki miodowe rozgrzewające

60 dag miodu (najlepszy rzepakowy) roztopić w rondelku na małym ogniu,

paczkę (50 dag) płatków owsianych górskich wysypać na blachę i włożyć do średnio nagrzanego piekarnika

suszyć (ok. 15-20 min) często mieszając, tak, by stały się chrupiące, ale nie przypaliły się

Do rondla 2 – litrowego wsypać

- 8-9 łyżeczek ciemnego kakao, dodać stale mieszając:

- roztopiony miód, 1/3 łyżeczki cynamonu,

- ¼ łyżeczki imbiru

Gotować 1-2 minuty, zdjąć z ognia i wsypać wyprażone płatki, mieszać tak długo aż cały miód osiądzie na nich, po czym:

przekładamy masę na dwa płytkie talerze, po ostygnięciu, jeszcze letnią masę formujemy w kulki o średnicy około 2 cm.

Kulki są łagodne dla żołądka i jelit i w pełni zastępują słodycze zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

 

Ciasto marchewkowe

Składniki:

- 2 jajka

- 200 g drobnego cukru lub cukru pudru

- 150 ml oleju roślinnego

- 200 g drobno startej marchewki

- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji

- 50 g wiórków kokosowych

- 200 g mąki

- ½ łyżeczki proszku do pieczenia

- po łyżeczce sody i cynamonu

- szczypta soli

- można ale nie trzeba 75 g drobno pokrojonego ananasa lub jabłka

 

Polewa:

- 125 g kremowego serka np. Twój Smak, Philadelphia lub Mascarpone.

- 50 g masła (miękkie)

- 100 g cukru pudru

 

Przygotowanie

  1. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
  2. Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
  3. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  4. Cisto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Polewa:

  1. Ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy.

Ciasto bez polewy też świetnie smakuje. Można też serki zastąpić po prostu bitą śmietaną ;)

 

 Smacznego!!!


Opracowała Aleksandra Ptak